ET

Hooldustöötaja abi/omastehooldaja koos esmaabiandja väljaõppega ja toiduhügieeni koolitusega

Avaleht Kursused Hooldustöötaja abi/omastehooldaja koos esmaabiandja väljaõppega ja toiduhügieeni koolitusega

Hooldustöötaja abi/omastehooldaja koos esmaabiandja väljaõppega ja toiduhügieeni koolitusega

Kursuse Kohta

Praktiline kursus neile, kes hoolitsevad eakate, haigete või abivajavate inimeste eest – kodus või töö raames. Koolitus sisaldab põhilisi hooldusoskusi, esmaabi aluseid ja toiduhügieeni põhimõtteid.

Kellele sobib:

✅ Neile, kes hooldavad oma lähedasi
✅ Hooldustöötaja abidele ja algajatele hooldustöötajatele
✅ Kõigile, kes soovivad eluks ja tööks vajalikke oskusi

 

Õppevorm:

📌 Teooria – veebis Zoomis
📌 Praktika – reaalses töökeskkonnas

Õppige mugavalt, töötage kindlalt!

Mida Sa Õpid?

🛏 Hooldus – abi hügieenitoimingutel, toitmisel, liigutamisel
💊 Esmaabi – tegutsemine vigastuste, lämbumise ja insuldi korral
🍲 Toiduhügieen – ohutu toidukäsitlus, toitmisvõtted
💬 Suhtlemine – kuidas luua kontakti ja toetada lähedast inimest

Hooldustöötaja abi/omastehooldaja koos esmaabiandja väljaõppega ja toiduhügieeni koolitusega

Õppekavarühm

Tervis ja heaolu; Heaolu; Eakate ja puudega täiskasvanute hooldamine

Õppe kogumaht (akadeemilistes tundides)

140 akadeemilist tundi, millest 50 tundi auditoorset õpet ja 90 tundi praktikat

Õppekava koostamise alus

• Hooldustöötaja, tase 3 kutsestandard
• Omastehooldaja käsiraamat © MTÜ Inkotuba 2012
• Tervise-ja tööministri 22.11.2018. a määrus nr 50 „Töökeskkonnavoliniku, töökeskkonnanõukogu liikme ja esmaabiandja koolituse ja täienduskoolituse kord täienduskoolitusasutuses”
• Toiduseadus ning Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus nr. 852/2004 (29.04.2004)

Sihtgrupp

Tulevased hooldustöötajad ja omastehooldajad, kes soovivad omandada teadmisi ja praktilisi oskusi hooldust vajavate inimeste igapäevaseks toetamiseks koduses keskkonnas või hooldusasutustes.
Pereliikmed ja lähedased hooldajad, kes hooldavad kodus eakat, liikumispuudega või pikaajalise haigusega inimest ning vajavad praktilisi teadmisi ja oskusi.
Hooldus- ja sotsiaaltöötajad, kes soovivad laiendada oma pädevust hooldustöö, esmaabi ning toiduhügieeni valdkonnas.
Vabatahtlikud ja tugiisikud, kes osalevad hooldust vajavate inimeste toetamisel ning soovivad
omandada hooldustöö ja esmaabi põhioskusi.
Tervishoiu- ja hoolekandesektoris töötavad inimesed, kelle ülesannetes on abistamine
igapäevatoimingutes, toidu käitlemine ning esmaabi andmine.

Õppe alustamise tingimused

Täisealine isik

Õppe eesmärk

anda osalejatele teoreetilised teadmised ja praktilised oskused, mis on vajalikud hooldust vajava
inimese igapäevatoimingutes abistamiseks, tervise ja heaolu toetamiseks ning ohutu ja
kvaliteetse hooldusteenuse pakkumiseks.

Õpiväljundid

Koolituse läbinu:
1) teostab hooldustoiminguid, sealhulgas hügieeni-, toitumis-, liikumis- ja ravimite
manustamisega seotud tegevusi, järgides ohutus- ja tervisekaitsenõudeid;
2) tunneb ergonoomilisi töövõtteid ja kasutab erinevaid hooldus- ja liikumisabivahendeid, et
tagada turvaline ja säästlik töö nii hooldatavale kui ka hooldajale;
3) mõistab hooldustöö põhimõtteid ja eetikat;
4) hindab abivajaja sotsiaalset võrgustikku ja vajadusel abistab suhtlusvõrgustikuga suhtlemisel;
5) osutab vajadusel esmast abi;
6) oskab ennetada stressi ja läbipõlemist, toetades nii hooldatava kui ka enda vaimset ja füüsilist
heaolu.

Õppe sisu:

1. Kodune hooldamine ja koduõendusteenus
Hooldusteenuste ja koduõenduse erinevused ning koostöö tervishoiutöötajatega
Hooldatava vajaduste hindamine ja hooldusplaani koostamine
2. Inimene ja haigus
Sagedasemad kroonilised ja ägedad haigused hooldustöös
Haiguste mõju hooldatava toimetulekule ja elukvaliteedile
Infektsioonide ennetamine ja hügieeni roll haiguste leviku takistamisel
3. Liikumatus ja toimetulek halvatusega
Liikumatusest tingitud terviseriskid ja nende ennetamine
Halvatuse mõju igapäevaelule ning hooldaja toetusmehhanismid
Liikumisvõime toetamine ja ergonoomilised hooldusvõtted
4. Ergonoomika ja turvaline keskkond
Õiged töövõtted hooldajale tervise säästmiseks
Hooldatava kukkumiste ja vigastuste ennetamine koduses keskkonnas
Tööohutus ja isikukaitsevahendite kasutamine
5. Abivahendid hooldustöös
Erinevad liikumis- ja hooldusabivahendid ning nende kasutamine
Abivahendite kohandamine vastavalt hooldatava vajadustele
Hooldatava juhendamine abivahendite kasutamisel
6. Hingamine ja hingamisteede toetamine
Hingamishäirete äratundmine ja esmaabi
Kopsuhaigused ja hapnikravi kodustes tingimustes
Hingamisharjutused ja ergonoomilised võtted hingamise toetamiseks
7. Nahahooldus ja lamatiste ennetamine
Nahaprobleemid ja hooldustoimingud hooldustöös
Lamatiste tekkepõhjused, ennetus ja hooldusmeetodid
8. Söömine ja seedimine
Toitumise ja seedimise mõju tervisele ja heaolule
Eridieedid ja toitumisjuhised hooldust vajavatele inimestele
9. Tualetitoimingud ja isiklik hügieen
Kuse- ja seedetrakti probleemide märkamine ja hooldus
Hooldatava toetamine tualetitoimingutes ja intiimhügieenis
Uriinipidamatus ja selle mõju elukvaliteedile
10. Ravimite manustamine ja kõrvaltoimed
Ravimite manustamise põhimõtted ja ohutusnõuded
Peamised ravimite kõrvaltoimed ja nende äratundmine
Koostöö tervishoiutöötajatega ravimite haldamisel
11. Mälu, meeleolu ja suhtlemine
Dementsus, depressioon ja meeleoluhäired hooldustöös
Hooldatava emotsionaalse heaolu toetamine ja aktiivsuse säilitamine
12. Läbipõlemine ja hooldaja vaimne tervis
Stressi ja läbipõlemise ennetamine hooldustöös
Hooldaja enesehoid ja psühholoogiline toetus
Jõuvarude allikad ja vaimse tasakaalu hoidmine
13. Esmaabiandja väljaõpe
14. Toiduhügieeni koolitus

Õppemeetodid

Loeng, seminar, grupitöö, iseseisev töö, praktika

Iseseisev töö

Eneseanalüüs praktilise töökogemuse kohta

Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid

Õpilane on osalenud vähemalt 80% auditoorsetest tundidest; on sooritanud praktika: on läbinud toiduhügieeni ja esmaabiandja väljaõppe täies mahus; on esitanud koolituse lõpuks eneseanalüüsi; on sooritanud toiduhügieeni testi.
Hindamismeetod:
1.Eneseanalüüsi vorm praktilise töökogemuse kohta
Hindamiskriteerium:
• kirjeldab oma tööülesandeid ja probleemset situatsiooni seoses tööülesannete täitmisega ning seostab seda kutsestandardis kirjeldatud kompetentsidega;
• vormistab eneseanalüüsi
2.Praktilised situatsioonülesanded
Hindamiskriteerium:
Positiivseks soorituseks on vaja koolitaja poolt etteantud juhiste põhjal lahendada praktiline situatsioon.
3. Toiduhügieeni test
Hindamiskriteerium:
Positiivseks soorituseks on vaja vähemalt 90% õigeid vastuseid.

Kursuse läbimisel väljastatav dokument(tunnistus või tõend).

Tunnistus, kui õpingute lõpetamise nõuded on täidetud.
Tõend, kui õpitulemusi ei saavutatud, kuid õppija võttis osa õppetööst. Tõend väljastatakse vastavalt osaletud kontakttundide arvule.

Koolitaja kompetentsust tagava kvalifikatsiooni või õpi-ja töökogemuse kirjeldus

Kõrgharidus ja/või töökogemus õpetatavas valdkonnas. Kõik esmaabikoolitajad omavad esmaabiõpetaja tunnistust ning on registreeritud tervishoiutöötajate registris.

Instruktori info
Arvustused
1800+KM Registreerimine

Registreerimise kehtivus:

Kursuse teave

Kestus: 140 tundi
Jaga seda kursust