Hooldaja koolitus koos esmaabiandja väljaõppe ja toiduhügieeni koolitusega, tase 3
Õppekavarühm
Tervis ja heaolu; Heaolu; Eakate ja puudega täiskasvanute hooldamine
Õppe kogumaht (akadeemilistes tundides)
240 akadeemilist tundi, millest 120 tundi auditoorset õpet sh 40 tundi iseseisvat tööd ja 120 tundi praktikat
Õppekava koostamise alus
• Hooldustöötaja, tase 3 kutsestandard
• Tervise-ja tööministri 22.11.2018. a määrus nr 50 „Töökeskkonnavoliniku, töökeskkonnanõukogu liikme ja esmaabiandja koolituse ja täienduskoolituse kord täienduskoolitusasutuses”
• Toiduseadus ning Euroopa Parlamendi ja Nõukogu määrus nr. 852/2004 (29.04.2004)
Sihtgrupp
Inimesed, kes soovivad hakata tegutsema sotsiaalhooldajana või täiendada oma teadmisi hooldustöö vallas.
Õppe alustamise tingimused
Põhiharidus
Õppe eesmärk
Valmistada ette hooldaja, kes toetaks ja abistaks abivajajat väärika elu korraldamisel ja võimalikult kõrge elukvaliteedi saavutamisel vastava plaani alusel.
Õpiväljundid
Koolituse läbinu:
1) abistab abivajajat elamistoimingute korraldamisel, lähtudes abivajaja seisundist, erivajadusest, taustast ja harjumustest;
2) viib läbi hooldusega seotud toiminguid, säästes siinjuures ennast ja keskkonda;
3) järgib kutse-eetikat ja hoolekandetöö õiguslikke aluseid;
4) hindab abivajaja sotsiaalset võrgustikku ja vajadusel abistab suhtlusvõrgustikuga suhtlemisel;
5) annab vajadusel esmast abi;
6) järgib oma töös toiduhügieeni nõudeid.
Õppe sisu
Hooldustöötaja kutse-eetika
Rahvatervise, tervise edendamise ja sotsiaalse tervishoiu alused
Suhtlemine, klienditeenindus
Esmaabi
Hoolduse, tervishoiu- ja sotsiaalhoolekandeteenuste põhialused
Tervishoid
Arengupsühholoogia
Hooldus erinevate haiguste ja surma korral
Ergonoomika
Hooldusvahendid ja abivahendid
Hügieeni- ja kosmeetilised protseduurid
Erivajadustega inimeste hooldamine
Toitumisõpetuse alused
Farmatseutika alused
Tegevuste aktiveerimine
Seksuaalse käitumise juhtimine
Majapidamine ja koristamine
Toiduhügieen
Õppemeetodid
Loeng, seminar, grupitöö, iseseisev töö, praktiline õpe
Iseseisev töö
Eneseanalüüs praktilise töökogemuse kohta
Nõuded õpingute lõpetamiseks, sh hindamismeetodid ja hindamiskriteeriumid
Õpilane on osalenud vähemalt 80% auditoorsetest tundidest; on sooritanud praktika: on läbinud toiduhügieeni ja esmaabiandja väljaõppe täies mahus;on esitanud koolituse lõpuks eneseanalüüsi; on sooritanud toiduhügieeni testi.
Hindamismeetod:
1.Eneseanalüüsi vorm praktilise töökogemuse kohta
Hindamiskriteerium:
• kirjeldab oma tööülesandeid ja probleemset situatsiooni seoses tööülesannete täitmisega ning seostab seda kutsestandardis kirjeldatud kompetentsidega;
• vormistab eneseanalüüsi
2.Praktilised situatsioonülesanded
Hindamiskriteerium:
Positiivseks soorituseks on vaja koolitaja poolt etteantud juhiste põhjal lahendada praktiline situatsioon.
3. Esmaabi ja toiduhügieeni test
Hindamiskriteerium:
Positiivseks soorituseks on vaja vähemalt 90% õigeid vastuseid.
Kursuse läbimisel väljastatav dokument (tunnistus või tõend)
Tunnistus, kui õpingute lõpetamise nõuded on täidetud. Tõend, kui õpitulemusi ei saavutatud, kuid õppija võttis osa õppetööst. Tõend väljastatakse vastavalt osaletud kontakttundide arvule.
Koolitaja kompetentsust tagava kvalifikatsiooni või õpi- ja töökogemuse kirjeldus
Kõrgharidus ja/või töökogemus õpetatavas valdkonnas. Kõik esmaabikoolitajad omavad esmaabiõpetaja tunnistust ning on registreeritud tervishoiutöötajate registris.
https://realta.ee/dipl-team-member/ilona-thagazitova/
Õppemaksu tasumise kord ja tähtaeg
https://realta.ee/oppekorralduse-alused/
Õppemaksu tagastamise alused ja kord
https://realta.ee/oppekorralduse-alused/
Vaidluste lahendamise kord
https://realta.ee/oppekorralduse-alused/
Õppekeskkonna kirjeldus
https://realta.ee/oppekorralduse-alused/
Kvaliteedi tagamise tingimused ja kord
https://realta.ee/realta-ou-koolituste-tegevuse-kvaliteedi-tagamise-alused/